top of page
Historia

På Salsbro Stuteri har vi en mångårig erfarenhet av uppfödning av hästar och hantering av hingstar, samling och frysning. Rein Hjalmarssons farfar, Hjalmar Karlsson, startade upp sin verksamhet här 1912 och drev på gården ett framgångsrikt ardennerstuteri ända fram till sin bortgång 1957. Verksamheten gick på sparlåga några år innan Rein började med travhästar och 1975 tog han över gården och startade den nuvarande verksamheten.  Reins dotter Zofi Kåberg drev efter det att Rein drog sig tillbaka.

Ny Generation 

1 april 2017 tog Reins son Emil Kåberg över stuteriet och driver det idag med sin fru Cecilia Kåberg. Cecilia har som ung varit aktiv inom trav med sin syster Pernilla. Emil och Cecilia har en dotter som är 11-år och är aktiv inom ridsport och tävlar i hoppning med sitt Connemara sto Killaloe Pondi som ni kommer att få följa på denna hemsida. 

Integrerad Tjänst

Vad innefattar då denna verksamhet? Salsbro är stuteri och seminstation med stationsnummer SE H17. Som EU-station hanterar Salsbro hela kedjan inom seminverksamhet: lagring och distribution, där import och export av sperma tillhör rutinerna. Stuteriet managerar naturligtvis också hingstar på plats och seminerar med färsk/fryst sperma. På gården finns också ett av landets största lager av fryst sperma från travhingstar. Här semineras runt 150 ston per säsong från alla raser och det finns ett väl utbyggt kontaktnät med seminstationer inom Sverige, men även i hela Europa. Vi strävar efter att ha tillgång till veterinär dygnet runt - allt för att hålla hög dräktighetsprocent på seminerade ston. På stuteriet finns det dessutom stor kapacitet för inackordering av fölston och unghästar året om. Gården ligger centralt placerad längs med E20 ca 3 mil söder om Örebro.

bottom of page