top of page
HISTORIA

På Salsbro Stuteri har vi en mångårig erfarenhet av uppfödning av hästar och hantering av hingstar, samling och frysning. Rein Hjalmarssons farfar, Hjalmar Karlsson, startade upp sin verksamhet här 1912 och drev på gården ett framgångsrikt ardennerstuteri ända fram till sin bortgång 1957. Verksamheten gick på sparlåga några år innan Rein började med travhästar och 1975 tog han över gården och startade den nuvarande verksamheten.  Reins dotter Zofi Kåberg drev efter det att Rein drog sig tillbaka.

NY GENERATION

1 april 2017 tog Reins son Emil Kåberg över stuteriet och driver det idag med sin fru Cecilia Kåberg. Cecilia hade då 2017 inga kunskaper vad det gäller avel och fölningar. Men med stor hjälp av veterinären Aurelie har nu åren gått och Cecilia har nu drivit Salsbro i snart 7 år. Vi har nu ca 15-20 fölningar / år och 2023 hade vi 16 st där alla ston och föl klarade sig. Däribland fina stoet Mellby Free som fick ett fint sto efter Calgary Games. 

Har ett fölsto själv som nu har 2 st avkommor som förhoppningsvis kommer att komma på tävlingsbanan men det är då inom hoppningen. Dottern My hoppar med storhäst och har redan första året genomfört utomhus-SM och kom till final. 

INTEGRERAD TJÄNST

Vad innefattar då denna verksamhet? Salsbro är stuteri och seminstation med stationsnummer SE H17. Som EU-station hanterar Salsbro hela kedjan inom seminverksamhet: lagring och distribution, där import och export av sperma tillhör rutinerna. Stuteriet managerar naturligtvis också hingstar på plats och seminerar med färsk/fryst sperma. Här semineras runt 200 ston per säsong från alla raser och det finns ett väl utbyggt kontaktnät med seminstationer inom Sverige, men även i hela Europa. Vi  har tillgång till veterinär dygnet runt - allt för att hålla hög dräktighetsprocent på seminerade ston. 2023 låg vi på 80%. 

bottom of page