top of page

Hur går det till?

Färsk sperma:

  • Efter att hingst är vald och veterinären kontinuerligt kollat det brunstiga stoet och bedömer att ägglossning är nära förstående beställs sperma från alla godkända stationer i Sverige, men även vissa i Europa.

  • I Sverige är det vanligaste att man beställer måndag, onsdag och fredag. Hingstsperman skickas med post och anländer dagen därpå då stoet semineras. Väljer stoägaren en hingst som vi har här på stationen är vi naturligtvis inte begränsade till det tidigare sagda, utan vi tappar och seminerar alla dagar i veckan, då vi har ständig tillgång till veterinär.

  • När den beställda sperman kommer till stationen kollas spermakvaliteten och stoet semineras. Efter ett dygn kollas stoet igen och förhoppningsvis har då ägget släppt, vilket innebär att stoet dräktighetskollas på 16 dygn. Skulle stoet inte ha ovulerat så beställs mer sperma och samma procedur genomförs igen. Observera att det kan bli problem med färsksperma under helgerna!

Fryst sperma:

  • Efter att hingst är vald och fryst sperma finns att tillgå på stationen kollas det brunstiga stoet noggrant av veterinär dygnet runt. Stoet måste semineras vid precis rätt tidpunkt, det vill säga vid ovulation. Observera att stoet semineras en gång per brunst och att det är mkt viktigt att den frysta sperman finns på plats! Tag kontakt med hingsthållaren i god tid. Vi tillhandahåller ett stort frysspermalager från en mängd travhingstar på stationen.

  • Stoet semineras och kontrolleras av veterinär och därefter dräktighetskollas hon efter ca 16 dagar.


bottom of page